Veel voorkomende klachten op dit moment – Huisartsenpraktijk Maas – Eerbeek

Terug naar overzicht

Veel voorkomende klachten op dit moment

Wij worden veel gebeld met klachten waar u mogelijk zelf ook al wat aan kunt doen. Het is bij ons druk aan de lijn en op de spreekuren. Mogelijk kunt u met onderstaande informatie al antwoord vinden op uw vragen. We hebben een aantal veel voorkomende klachten hieronder benoemd.

Mocht u toch vragen hebben over plekjes op de huid? Graag ontvangen wij een foto via de mail. We vinden het wel prettig als u ook telefonisch even contact met ons legt als u een foto stuurt.

 

Tekenbeet

Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen. Vooral op warme vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet. Bij kinderen vaak ook op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren. Weten wat u moet doen bij een tekenbeet en wanneer u contact met ons op moet nemen? Klik dan hier. U kunt ook op www.tekenradar.nl kijken.

 

Insectenbeet

Muggen, vlooien, wespen, dazen, horzels, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn insecten die bijten of steken. Ze steken om zich te verdedigen of omdat ze zich voeden met menselijk bloed.

Terwijl ze steken, brengen de meeste insecten een giftige stof in uw huid. Niet de prik zelf, maar het gif veroorzaakt jeuk, pijn of een bult.

Wat kunt u merken van een insectenbeet?

  • Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt.
  • Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
  • Een daas bijt. Hij spuit geen gif in de huid. De bijt is pijnlijk en er ontstaat een bult die jeukt.
  • Een teek blijft op de bijtplek zitten. De teek laat pas los als hij zich heeft volgezogen met bloed.

Wat te doen bij een insectenbeet? Klik hier.

 

Zonneallergie

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie krijgt u jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. De plekjes komen alleen op de huid waar het zonlicht op gekomen is.

Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype: lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen.

Het gaat vanzelf weer over, meestal binnen een paar dagen.

Klik hier voor meer informatie over zonneallergie.

 

Eczeem

Wat merk ik van eczeem?

Bij eczeem heeft u rode plekken op uw huid. Ze jeuken en er zijn schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes..

Klik hier voor informatie over verschillende soorten eczeem.

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie. Bij hooikoorts krijgt u klachten door stuifmeel van sommige grassen, planten of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen.

De klachten ontstaan als u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken.

Hooikoorts is vervelend, maar kan geen kwaad. De klachten verdwijnen vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.

Bij hooikoorts kunt u een allergietabletje nemen (deze zijn ook te koop bij de drogist/apotheek).

Momenteel zijn de klachten van hooikoorts heel erg, dit komt door de regenperiode die we hebben gehad met daarna het mooie weer. Voor meer informatie klik hier.

Staat uw klacht hierboven niet genoemd? Kijkt u eens op thuisarts.nl. Hier vindt u betrouwbare informatie en tips op heel veel klachten.

 

 

 

Publicatiedatum: 17-06-2021