Griepvaccinatie 2022 – Huisartsenpraktijk Maas – Eerbeek

Terug naar overzicht

Griepvaccinatie 2022

De griepvaccinatie vindt dit jaar plaats op 16 november

De griepvaccinatie vindt dit jaar plaats op 16 november 2022 bij het Pater Dekkerhuis. Het exacte tijdstip dat u verwacht wordt ontvangt u in de uitnodiging. Wij verwachten dat u deze zult ontvangen in de weken van 17 en 24 oktober.De bronafbeelding bekijken

 

Vanwege de drukte kunnen wij nog niet aangeven wanneer wij de prik aan huis komen zetten voor de patiënten waar dit echt noodzakelijk voor is. Wij gaan ervan uit dat de patiënten waarvoor het noodzakelijk is dat zij de prik aan huis ontvangen ook gewoon bij huis zullen zijn op het moment dat wij komen. Is dit niet het geval dan ontvangt u een briefje in de brievenbus en bent u van harte welkom om de prik te komen bij op 16 november bij het Pater Dekkerhuis.

 

Pneumokokkenvaccinatie

Patiënten geboren tussen 01-01-1953 en 31-12-1956 ontvangen ook een oproep voor het pneumokokkenprik.

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen.

 

Coronavaccinatie en griepprik vallen samen

Dit najaar mag iedereen vanaf 12 jaar een extra coronavaccinatie halen. Kwetsbare groepen en ouderen worden eerst uitgenodigd. Dit is dezelfde doelgroep als de doelgroep van de griepprik. Daardoor krijgen deze mensen kort op elkaar of tegelijkertijd de uitnodigingen voor de griepprik en de coronavaccinatie.

De coronavaccinatie haalt u bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De griepprik haalt u bij de huisarts. Voor de duidelijkheid ontvangt u daarom verschillende uitnodigingen.

 

Hebt u het coronavaccin en het griepprik allebei nodig?
Het is verstandig om zowel het coronavaccin als griepprik (en wanneer u hiervoor in aanmerking komt de pneumokokkenprik) te halen. De coronavaccinatie beschermt u niet tegen het griepvirus, maar alleen tegen het coronavirus. Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. U krijgt de griepprik aangeboden omdat u vanwege uw leeftijd en/of medische aandoening meer kans heeft om (ernstig) ziek te worden door griep. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt en daardoor ernstig ziek wordt. En helpt u dus om zo gezond mogelijk te blijven. Dit geldt ook de pneumokokkenprik.

 

Publicatiedatum: 29-09-2022